اروپایی ها از هفت سال پیش این برنامه فضایی را دنبال می کردند
پروژه فضایی مشترک آمریکا و اروپا در آستانه فروپاشی است.
ناسا سازمان فضایی آمریکا به زودی برنامه مشترک این کشور با ایسا سازمان فضایی اروپا برای فرستادن سفینه اکتشافی بدون سرنشین به مریخ را لغو خواهد کرد.
کسری بودجه دولت آمریکا موجب کاهش بودجه سازمان فضایی این کشور شده و این سازمان را مجبور به لغو بسیاری از پروژه های پرهزینه خود کرده که قبلا پیش بینی شده بودند.
به گزارش خبرنگار علمی بی بی سی، این سازمان پس از مشخص شدن جزییات لایحه بودجه باراک اوباما برای سال آینده میلادی لغو برنامه مشترک اکتشاف در مریخ را رسما اعلام خواهد کرد.
مدیر سازمان فضایی اروپا، ایسا، به بی بی سی گفت: "آمریکایی ها خیلی علاقه مند بودند در این پروژه مشارکت داشته باشند ولی احتمال اینکه بتوانند بودجه کافی برای آن اختصاص دهند بسیار کم است."
کنار کشیدن آمریکایی ها از این بلندپروازی فضایی کار سازمان فضایی اروپا را هم پیچیده می کند.
ناسا قرار بود موشکی که کاوشگر مریخ را به فضا می فرستد و تجهیزاتی که در فرود سالم آن بر سطح مریخ به کار می رود را بسازد.
این پروژه که "اکسومارس" نام گرفته، قرار بود در سال ۲۰۱۶ یک مدارگرد به قمر مریخ بفرستد تا به دنبال گازهای مختلف از جمله متان بگردد.
آنها همچنین قصد دارند در سال ۲۰۱۸ کاوشگری را برای سوراخ کردن سطح مریخ و اکتشاف در لایه های زیرین آن به روی این سیاره فرود آورند.
"در پروژه "اکسومارس" قرار بود در سال ۲۰۱۶ یک مدارگرد به قمر مریخ فرستاده شود تا به دنبال گازهای مختلف از جمله متان بگردد. "
نگرانی ها از کناره گیری آمریکاییها از این برنامه، اروپایی ها را واداشته به فکر جلب همکاری سازمان فضایی روسیه بیفتند. کارشناسان می گویند مشارکت روسیه در این پروژه می تواند بخشی از مشکلات ناشی از خروج ناسا از آن را جبران کند ولی سازمان فضایی آن کشور توان فنی ساخت همه آنچه متخصصان آمریکایی بنا بود بسازند، را ندارد.
این واقعیت ممکن است سازمان فضایی اروپا را وادار کند به ساخت کاوشگری کوچکتر بسنده کند و برای مثال از بالشهای باد شونده برای فرود سالم کاوشگر استفاده کند.
چالشهای ناشی از کنارگیری آمریکایی ها به فن آوری محدود نمی شود. تغییر طراحی ها و جایگزین کردن سازمان فضایی روسیه افزایش چشمگیر هزینه های این پروژه را در پی خواهد داشت.
بودجه در نظر گرفته شده اکسو مارس یک میلیارد یورو است ولی ناظران می گویند با روند کنونی هزینه ها از این سقف تعیین شده فراتر خواهد رفت.
مدیر بخش علوم و فن آوری سازمان فضایی بریتانیا به بی بی سی گفت که اروپایی ها به شدت از تصمیم آمریکایی ها برای خروج از این برنامه فضایی شگفت زده شده اند.
او اضافه کرد که این پروژه اهمیت بسیاری برای اروپا دارد ولی مشکلات مالی ناشی از این وضعیت جدید آنها را مجبور به گرفتن تصمیماتی سخت خواهد کرد.
برنامه فرستادن کاوشگر و مدارگرد به مربخ در سال ۲۰۰۵ به تصویب کشورهای عضو اتحادیه اروپا رسید.
ایسا، تا به امروز نزدیک به ۲۰۰ میلیون یورو برای این پروژه هزینه کرده است. پروژه ای که با خروج ناسا از آن آینده اش در ابهام قرار دارد.